Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
7.3.2024

Slávisté po druhé porážce končí sezónu v předkole

PŘ3, čtvrtek 7.3.2024, Jihlava - Slavia
Jihlava
3:0
1:0, 0:0, 2:0
Slavia

Branky

Jihlava

12. Harkabus (Šik, Havránek), 43. Jelínek (Menšík), 60. Chvátal (Strejček)

Slavia

Statistiky

Rozhodčí: Horák, Svoboda – Jindra, Štěpánek

Střely na branku: 30:26
Diváci: 923

Sestavy

Jihlava

A. Beran – Bilčík, Strejček, Dundáček, Ozols, Koštoval, Kočí, Chvátal – Čachotský, Toman, Cachnín – Harkabus, Havránek, Šik – Jelínek, Menšík, Štefančík – Pořízek, Rauš.

Slavia

Hölsä – Žovinec, Klikorka, Hrdinka, Holý, Kajínek, Kremláček, Křepelka – M. Beran, Kulda, Guman – Průžek, Kucharčík, Brož – Všetečka, Slavík, Zvagulis – Havrda, Polák, Půček.

Slávisté nedali ve třetím zápase s Jihlavou ani gól a končí sezónu v předkole. Dukla se dostala do vedení v první třetině a po dvou gólech ve třetí části nakonec zvítězila 3:0. Sešívaní vyšli v Pelhřimově naprázdno a do čtvrtfinále tak nepostupují.

Téměř s totožnou sestavou nastoupili slávisté ve čtvrtek do rozhodujícího utkání předkola s Jihlavou. Na led v Pelhřimově tentokrát nevyjel pouze kapitán Tomáš Knotek, který ve středečním duelu dostal osobní trest. Ve třetím zápase ho nahradil lotyšský útočník Kristers Zvagulis, jehož domovským klubem je Mladá Boleslav.

Sešívaní začali první třetinu aktivněji a v rychlejším pohybu než ve středu. Brankář Dukly Beran hned při prvním střídání krotil skákavé nahození Kuldy, půl minuty nato čelil pokusu Brože. Otevřít skóre mohl v páté minutě Jiří Průžek, který trochu nečekaně ujel do samostatného úniku, střelou na vyrážečku ale gólmana nepřekvapil.

Po úvodním tlaku Pražanů se ozvali domácí, kteří několikrát zaměstnali Paava Hölsäho. Ten v šesté minutě s beky ubránil přečíslení a následnou dorážku, poté byl ale sám vyloučen, když při přesunu proti křižné nahrávce posunul – podle rozhodčích úmyslně – svoji bránu. Dukla sice přesilovku nevyužila, o chvíli později však skórovala. Na modré čáře dostal prostor Tomáš Harkabus a tvrdou střelou prostřelil všechny clonící hráče.

Třetina plná oslabení

Jihlavští v náporu pokračovali a úvodní periodu zakončili s více střelami než slávisté. Ti hrozili spíše z brejků, několikrát o sobě dal vědět Lotyš Zvagulis a těsně před sirénou i jeho krajan Kulda. První zmiňovaný střílel znovu na začátku druhé třetiny, jejíž nemalou část červenobílí trávili stejně jako ve středu v oslabení.

První přesilovku soupeře po vyhození Žovince mimo hřiště ubránili sešívaní bez problému, po vyloučení Všetečky ve 26. minutě pak následoval za půl minuty faul domácího Havránka. Pražané si tak nakrátko – a vůbec poprvé v Pelhřimově – sami zahráli početní výhodu. Ani jim ovšem štěstí nepřinesla a sami se pak znovu bránili, když rozhodčí poslali na trestnou lavici Kucharčíka.

Dukla tentokrát hosty zatlačila a pouze zákroky Hölsäho jí zabránily ve zvýšení skóre. Finský brankář si tak ve 34. minutě povyjel proti střele Rauše, který zůstal nehlídaný mezi kruhy, předtím mu po teči Tomana pomohla tyč. Několikrát Slavii zachránily také bloky, především v podání obránce Kajínka, jenž velkou šanci domácích zastavil i v dalším oslabení v samém závěru prostřední třetiny. Deset vteřin před sirénou mohl při přečíslení s Havrdou srovnat Polák, tváří v tvář Beranovi ale netrefil.

Snížení nepřinesla ani powerplay

Na začátku třetí části hráli druhou početní výhodu slávisté, Berana ale výrazněji neohrozili. Jihlava naopak ve 43. minutě znovu skórovala – Matouš Menšík si při vhazování obhodil Kuldu a našel u pravé tyče nehlídaného Šimona Jelínka. Ještě zvýšit skóre mohli domácí v následné přesilovce, už po jejím konci Hölsä zlikvidoval brejk Štefančíka.

S ubývajícím časem se hra častěji přesouvala před Adama Berana, který ale střely Všetečky i Zvagulise pokryl, při dorážce jeho bratra Matěje se pak jen zavlnila boční síťka. Právě jeho ale rozhodčí pět minut před koncem třetí třetiny vyloučili, a i když Dukla se v početní výhodě nikam nehrnula, cenné vteřiny přesto ukrojila.

Tři minuty před sirénou dostali přesilovku také Pražané, ani se šesti hráči na ledě ji ale nevyužili. Zbytek třetiny pak už Jihlava ubránila a po gólu do prázdné branky zvítězila v Pelhřimově 3:0. Slavia tak po prohře ve třetím utkání předkola končí těsně před branami čtvrtfinále.

Ohlasy trenérů

Aleš Totter (HC Slavia Praha): Dnešní zápas byl o tom, kdo dá první gól. My jsme hned v úvodu měli šanci, samostatný nájezd, ale neproměnili jsme ho. Když jsme se pak chystali na závěrečný tlak, tak jsme dostali hned po buly gól na 0:2. Ale bojovali jsme až do konce, klobouk dolů před týmem. Dnes nám to zkrátka nebylo souzeno, neposílali jsme tolik puků na bránu. Ani jsme se během dvou zápasů nedostali k přesilovkám. Nechci spekulovat, zda to bylo naší malou aktivitou, nebo rozhodnutím rozhodčích. Ty nás dostaly až sem do play-off.

Karel Nekvasil (HC Dukla Jihlava): Myslím si, že dnešní zápas začal vyšší aktivitou ze strany Slavie. Včera jsme byli od začátku, dnes Slavia měla lepší pohyb. Nám hodně pomohl dostat se do zápasu první gól, obyčejná střela na bránu, někoho to lízlo a padlo to tam. Slavia oproti včerejšku trochu změnila oslabení proti nám, vytáhli trochu víc hráče k Tomášovi Harkabusovi, který včera vstřelil tři góly, i k Tomášovi Havránkovi nahoru. Ale i tak, když jsme měli šanci, tak jsme nestříleli. Včera vše, co jsme měli na hokejce, lítalo na bránu, dnes těch střel bylo méně. Kluci dnešní zápas odmakali, odbojovali. Jak již bylo řečeno, Slavia možná neměla tolik střel nebo vyložených šancí, za to musíme zas pochválit naše hráče, že k tomu přistoupili tak, že šancí na naší bránu bylo minimum. Co tam bylo zase Bery podržel, vychytal. Za to jim patří velký dík a gratulace k postupu do čtvrtfinále.

Autor Šimon Rogner
Nepřehlédněte
MLÁDEŽ 26.4.2024

ZA POSTUPEM: Z karavanu do extraligy

Lepší sezonu si vysnít nemohl. Po letech se napevno vrátil do Slavie a juniorům vychytal postup do extraligy. Gólman Jiří Tesař odchytal většinu zápasů a jednoznačně ovládl brankářské statistiky. ...

Číst více
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více