Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
4.3.2024

Slavia vkročila do předkola vítězně, Jihlavu porazila v prodloužení

PŘ1, pondělí 4.3.2024, Slavia - Jihlava
Slavia
3:2p
0:0, 2:1, 0:1 – 1:0
Jihlava

Branky

Slavia

24. Kucharčík, 28. Všetečka (M. Beran, Holý), 68. M. Beran (Guman, Hrdinka)

Jihlava

36. Toman (Šik, Harkabus), 51. Harkabus (Havránek, Čachotský)

Statistiky

Rozhodčí: Zeliska, Zubzanda – Zídek, Pěkný
Vyloučení: 5:4
Využití: 1:0

V oslabení: 0:0
Střely na branku: 35:35
Diváci: 1918

Sestavy

Slavia

Hölsä – Žovinec, Klikorka, Hrdinka, Holý, Kajínek, Kremláček – M. Beran, Kulda, Guman – Průžek, Kucharčík, Brož – Knotek, Slavík, Všetečka – Havrda, Polák, Půček.

Jihlava

A. Beran – Bilčík, Strejček, Dundáček, Ozols, Koštoval, Kočí, Chvátal – Čachotský, Menšík, Cachnín – Harkabus, Havránek, Šik – Štefančík, Toman, Jungwirth – Jelínek, Pořízek.

Poprvé a naposledy v rámci předkola play-off přivítala Slavia doma Jihlavu. A Eden viděl vyrovnané utkání. Branky začaly padat až ve druhé třetině, sešívaní se dvakrát trefili, jednou inkasovali. Jejich naději na výhru v základní hrací době zhatila Dukla v třetí části, zápas tak dospěl do prodloužení. V něm se stal hrdinou Matěj Beran, Pražané vyhráli 3:2 a udělali důležitý krok směrem k čtvrtfinále.

Zatímco tribunám jasně vévodila červená a bílá, úvodní minuty naznačily, že na ledě se bude jednat o napínavý i rychlý zápas. Načít skóre mohla Dukla v přesilovce po pěti minutách, faulovala v ní ale i ona, hra čtyři na čtyři gólový stav nijak nezměnila.

V dalším průběhu se puk přeléval z jedné strany na druhou, v dlouhé pasáži bez přerušení na chvíli uvěznila Slavia protivníky v jejich obranném pásmu a ostřelovala brankáře, ani jedna rána ale neskončila v síti. Pak přišla další početní výhoda hostů, nepatřila ale mezi nejpovedenější. I proto se do další třetiny vstupovalo za bezbrankového stavu.

V druhé části začaly padat góly

Druhá část začala přesilovkou sešívaných, ale ani jejich tlak do brány první přesnou trefu nepřinesl. Až po necelých čtyřech minutách hry se před jihlavským Beranem z levé strany nečekaně vynořil slávistický benjamínek Matouš Jan Kucharčík a puk bekhendem umístil mezi tři tyče. A na navýšení si domácí počkali jen tři a půl minuty. Beran vyslal do samostatného úniku Robina Všetečku, který se, i přes faul na svou osobu, nemýlil.

Sebevědomí si pak Pražané určitě ještě zvedli i ubráněným oslabením, zato Jihlava se nějaké výraznější šance ne a ne dočkat. Přišla až před koncem třetiny, a byla hned gólová. Radim Toman využil toho, že zůstal na levé straně nekrytý a zamířil přesně. Sedm vteřin před koncem třetiny vyfasovali sešívaní další početní nevýhodu, ale stav už se ze skóre 2:1 nezměnil.

Rozhodl souboj bratrů

V prvních minutách závěrečné dvacetiminutovky Pražané ubránili oslabení rozehrané v té předchozí. A než se rozkoukali, hráli přesilovku zase oni, ale také neuspěli. Stejně tak v další početní výhodě, kde Beran prováhal vyloženou šanci, hostující gólman a jeho bratr se totiž stačil přesunout proti střele do odkryté brány. Pak se role opět otočily, ale tentokrát se už Tomáš Harkabus z levého kruhu nemýlil.

Slavia se v posledních minutách za mohutné podpory fanoušků zvedla k ofenzivnímu náporu, a přestože ostřelovala bránu, jak se dalo, vyrovnaný stav platil až do hvizdu píšťalky. Rozhodnout tak muselo prodloužení.

A mohlo se tak stát hned v první minutě, ale tribuny jen zaúpěly, když Žovinec minul branku. Za sedm minut už ale hala propukla v jásot, Matěj Beran přes obránce prostřelil svého bratra. Červenobílí tak díky výsledku 3:2 mají nad Jihlavou náskok 1:0 na zápasy, a už ve středu v Pelhřimově můžou rozhodnout o svém postupu do čtvrtfinále.

Ohlasy trenérů

Aleš Totter (HC Slavia Praha): My jsme se drželi našeho plánu a všichni hráči zahráli skvěle, zůstali jsme trpěliví. Soupeř využil momentu, když obrátil z 0:2 na 2:2, ale zvládli jsme to a máme první bod, ale vím, že Dukla v bude ve středu v 17:30 zase připravená bojovat o další bod.

Viktor Ujčík (HC Dukla Jihlava): Bylo vidět, že Slavia play-off už hraje delší dobu. Odhodlání a nasazení bylo na začátku na jejich straně. Nějakou dobu nám trvalo, než jsme pochopili, že se hraje play-off. Podařilo se nám zlepšenou hrou a větší agresivitou vyrovnat zápas9. Potom už rozhodla individuální akce soupeře, střelou přes obránce rozhodli zápas. Jedeme domů s porážkou a s nožem na krku do dalších dvou zápasů.

Autor Martina Zbořilová
Nepřehlédněte
MLÁDEŽ 26.4.2024

ZA POSTUPEM: Z karavanu do extraligy

Lepší sezonu si vysnít nemohl. Po letech se napevno vrátil do Slavie a juniorům vychytal postup do extraligy. Gólman Jiří Tesař odchytal většinu zápasů a jednoznačně ovládl brankářské statistiky. ...

Číst více
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více