Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
15. dubna 2018

POHLEDEM STATISTIK: Bilancování sezony, aneb komu se dařilo

Sešívaní hokejisté si po sezoně užívají volno a stejně tak fanoušci prvoligového hokeje. Na další soutěžní zápas WSM Ligy se ještě načekáme, a tak si pojďme zavzpomínat na uplynulou sezonu. Jak vypadaly statistiky borců v červenobílých dresech? Kdo z nich nasbíral nejvíce branek a kdo naopak nejvíce trestných minut? To vše a ještě víc najdete v článku.

Nejproduktivnějším hráčem David Šafránek

David Šafránek platí už delší dobu za jednoho z nejbodovějších útočníků Slavie a i v uplynulé sezoně potvrdil svou pověst. V základní části chyběl Šafránek na lavičce sešívaných jen dvakrát a v 50 zápasech nasbíral úctyhodných 35 kanadských bodů. Více než polovinu z toho tvořily asistence, kterých nakonec nastřádala slávistická osmaosmdesátka 25. V play-off sice přidal v osmi utkáních jen jednu gólovou nahrávku, ale přesto se udržel v čele slávistického bodování.

Šafránek byl opět nejproduktivnějším slávistou, svůj loňský bodový rekord ale nepokořil

Hned v závěsu se v týmové tabulce produktivity udrželi obránce Jiří Drtina a útočník Zdeněk Doležal. Oba hráči naskočili v základní části do 39 utkání, ve vyřazovacích bojích potom odehrál Doležal o dva duely více než Drtina, který dvakrát nenastoupil. Sešívaný obránce ale i přes nucené přestávky dokázal v sezoně posbírat 34 kanadských bodů za 10 branek a 24 asistencí. Stejný bodový přínos měl pro tým i Doležal, jenž ovšem nastřílel dvakrát více gólů než jeho starší spoluhráč.

V play-off si nejvíce vylepšil osobní statistiky forvard Martin Šagát. Ten se v osmi utkáních třikrát střelecky prosadil a celkem pětkrát připravil gólovou šanci některému ze spoluhráčů. Spolu s 25 kanadskými body ze základní části se tedy nakonec zařadil za výše jmenované souputníky a může být se svými sezonními výkony spokojen.

Zdeněk Doležal pálil v sezoně ostrými

Při pohledu na kolonku se vstřelenými góly najdeme na vrcholu tabulky osamoceného jednoho muže, a sice Zdeňka Doležala. Ten dokázal v základní části skórovat celkem osmnáctkrát a ve vyřazovacích bojích přidal ještě dva přesné zásahy. S dvaceti přesnými trefami se tak může po sezoně pyšnit titulem nejlepšího střelce červenobílých.

S pětigólovou ztrátou na svého spoluhráče doráží z druhé příčky Lukáš Krejčík. Ten naznačil už ve svém prvním soutěžním duelu v sešívaném, že bude střílet hodně branek. Snovou premiéru totiž okořenil hned čtyřmi přesnými zásahy. Pak ale jeho muška zeslábla a formu našel opět až v play-off, ve kterém se prosadil celkem třikrát a právě těmito góly odsunul spoluhráče Lukáše Nedvídka v tabulce střelců až na třetí místo.

Úspěšní střelci: Zdeněk Doležal, ale i Denis Heldák

Zdeněk Doležal potvrdil pověst nekompromisního střelce i v sešívaném dresu

Ve statistice úspěšné střelby vede překvapivě mladý Denis Heldák, kterému stačilo třikrát za sezonu vystřelit na bránu, aby vsítil svou premiérovou branku v A-týmu. Ze stabilních členů sestavy se potom dařilo Zdeňku Doležalovi. Ten vystřelil v základní části na branku celkem 102krát a jeho úspěšnost se vyšplhala na 17,65 %. Ve vyřazovacích bojích potom vyslal na soupeřovu svatyni 19 projektilů s 10,53% úspěšností.

Play-off ovšem z pohledu střelby vyšlo nejlépe Martinu Šagátovi. Plná čtvrtina z jeho 12 střeleckých pokusů, které zaznamenal ve vyřazovacích bojích, totiž skončila v síti. Vylepšil si tak statistiku ze základní části, v níž vystřelil na branku celkem 70krát s úspěšností 12,86 %.

Kasík nejlepší v pozitivní účasti na ledě

Velmi důležitá je také hodnocení toho, jak se mění skóre, když je daný hráč na hřišti. Ve statistice pozitivní a negativní účasti na ledě suverénně ovládl obránce Jaroslav Kasík. Ten byl v základní části na ledě u 36 slávistických branek a jen u 21 inkasovaných. Ve vyřazovací části už si rozdíl ve svém osobním skóre nevylepšil, ale ani nezhoršil. Celkem tedy nasbíral v sezoně bodové ohodnocení plus 15.

Za Kasíkem je potom ve stejné statistice útočník Václav Jankovský, jehož bodové ohodnocení v základní části činilo plus 12. Na ledě byl totiž u 23 vstřelených branek a jen u 11 obdržených. V play-off si však Jankovský rozdíl ve skóre snížil o čtyři a jeho sezonní ohodnocení tedy činí plus 8. A stejným číslem se může pyšnit i jeho spoluhráč z útoku Lukáš Nedvídek.

Nejdéle seděl na trestné Ryzák

666
Tolik trestných minut nasbírali slávisté za celou sezonu. Ďábelské, že?

Následuje poněkud nelichotivá položka ze statistické tabulky. Sešívaní byli v sezoně třetím nejtrestanějším týmem, o což se zasloužili zejména Marek Ryzák, Jiří Doležal a Martin Ondráček. Ti všichni obdrželi v sezoně více než čtyřicet trestných minut, první a druhý jmenovaný si dokonce na trestné lavici odseděli skoro hodinu čistého času.

Marek Ryzák nasbíral celkem 55 trestných minut a jeho kolega Jiří Doležal si během sezony vykoledoval jen o čtyři minuty méně než jeho spoluhráč. Hodně trestaný byl v sezoně i David Šafránek, který si zhoršil statistiky zejména ve vyřazovacích bojích, kdy mu rozhodčí udělili 10 trestných minut.

Slávistickou doménou byli brankáři

Dominik Frodl byl oporou Slavie i v semifinálové sérii s Karlovými Vary

A to nejlepší přichází na závěr statistického souhrnu. Každý hokejový tým potřebuje kvalitního brankáře a Pražané se mohli na ty své spolehnout. K oporám týmu patřil tradičně Dominik Frodl, který v základní části naskočil do 39 utkání, v nichž zaznamenal úctyhodnou 92,81% úspěšnost zákroků a v této statistice skončil v celé WSM Lize druhý za karlovarským brankářem Novotným. V play-off potom Frodl odchytal 5 duelů s celkovou úspěšností 92,26 %.

Na konci sezony přišla do Edenu posila David Honzík a právě on se velkou měrou zasadil o to, aby Slavia postoupila do semifinále. Ve čtvrtfinálové sérii s Přerovem totiž odchytal tři zápasy s 93,67% úspěšností zákroků, kterou si ještě vylepšil čísla ze tří startů v základní části. V té naskočil do 15 zápasů ještě Patrik Polívka a jeho procentuální úspěšnost se zastavila na čísle 88,81.

Autor Michal Toman
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více