Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
23.1.2015

Konečně! Slávisté nasázeli Olomouci pět branek

40. kolo, pátek 23.1.2015, Slavia - Olomouc
Slavia
5:1
1:1, 2:0, 2:0
Olomouc

Branky a nahrávky: 15. Poletín (Doležal, Stránský), 21. Poletín (Šenkeřík, Divíšek), 27. Šenkeřík (Poletín, Divíšek), 43. Divíšek (Šenkeřík, Poletín), 49. Vlasák (Divíšek, Sklenář) – 6. Rachůnek (Patera). Rozhodčí: Lacina, Souček – Charvát, Frodl. Vyloučení:5:12, navíc Svoboda (SLA) trest ve hře. Využití: 3:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 6151. Střely na branku: 26:35. Průběh utkání: 0:1, 5:1.

Sestavy

Slavia

Svoboda (53. Novák) – Šenkeřík, Kolařík, Štich, König, Beňovič, Růžička, Krejčí – Sklenář, Divíšek, Vlasák – Kolář, Vas, Holec – Poletín, J. Doležal, Stránský – Veselý, Čermák, Andres

Olomouc

Vošvrda (49. Urbisch) – Skrbek, Staněk, Vyrůbalík, Škůrek, Ondrušek, Majeský, Rašner – Cibák, Marosz, Rác – Laš, Herman, Zuzin – Dlouhý, Patera, Rachůnek – Buc, Knotek, Matai.

Sešívaní se konečně dočkali tříbodového úspěchu, na který čekali více jak dva měsíce. V zápase s Olomoucí sice jako první slavili kohouti, sešívaní však utkání dokázali otočit. Ještě v první periodě vyrovnal Poletín a Slavia svého soka už k ničemu nepustila. Pražané naopak přidali další čtyři zásahy, a mohli tak slavit výhru 5:1. Pod tou se podepsal i gólman Novák, jenž si v závěru duelu odbyl extraligovou premiéru, v níž soupeři nedovolil ani jednou skórovat.

Trenér Gregor pro utkání s Hanáky mezi tři tyče namísto Furcha povolal Svobodu. Tomu kryl záda Novák, mladík, kterého čekala extraligová premiéra. V úvodu zápasu se hrálo především před brankovištěm domácích, jelikož k prvním výraznějším výletům do ofenzivní třetiny se odhodlali hokejisté z Olomouce.

Z úvodního závaru v brankovišti vytěžila Mora jen přesilovku. Krátce poté už ale udeřila a Slavia kapitulovala poprvé. Hlediště, které bylo slušně zaplněné sešívanými fanoušky, rozesmutnil Tomáš Rachůnek, jenž dokázal pohotově dorazit do sítě skákavý kotouč.

Domácí však inkasovaná branka nesrazila. Naopak, slávisté přidali na agresivitě a první větší šance na sebe nenechaly moc dlouho čekat. Nejdříve sice Vlasák v nadějné příležitosti netrefil odkrytou část olomoucké branky, červenobílí ale ještě v úvodní periodě dokázali vyrovnat.

Vošvrda ve své výstroji neudržel nepříjemně tečované nahození Stránského. Kotouč se následně odrazil přesně na hůl nepokrytého Michala Poletína, kterému nedělalo problém trefit poloprázdnou branku. Slávistický forvard si navíc svou formu přenesl i do druhé periody. Druhou úspěšnou dorážkou poslal Michal Poletín svůj tým dokonce do vedení.

Slavii se dařilo svého soka pod tlakem držet i nadále. K tomu přispěly i fauly, které Hanáci vyprodukovali. Svému pražskému soupeři dokonce nabídli přesilovku pěti proti třem. Takovou příležitostí domácí nepohrdli. Petr Šenkeřík se v prostoru pravého kruhu příliš nerozmýšlel a střelou švihem se trefil přesně do horní části Vošvrdovy klece.

Ve druhé polovině prostředního dějství přidali olomoučtí hokejisté na aktivitě, branky se však nedočkali, přestože bez šance rozhodně nebyli. Ovšem jednou pořádně zatrnulo i Vošvrdovi, když se Kolářova formace snažila potrestat chybu obrany kohoutů. Holec ale namísto střely do odkryté části branky zvolil nepřesnou přihrávku. To však nic nezměnilo na tom, že do kabin mohli po druhé siréně zamířit spokojenější domácí, kteří udrželi dvoubrankové vedení.

Sešívaní se po dlouhé době končeně rozestříleli, což vyústilo ve čtvrtý zápis na střeleckou listinu. Hosté opět doplatili na faul, který potrestal Tomáš Divíšek, čímž Slavii vrátil klid na hokejky. Navíc úspěšný střelec čtvrtého gólu byl i u dalšího přesného zásahu svého týmu, tentokrát v roli asistenta. Z branky se mohl radovat Tomáš Vlasák, jenž dostal přesný pas, po němž bez obtíží navýšil vedení svého týmu na 5:1. Pátý gól navíc vyhnal Vošvrdu z jeho pracoviště.

Slávisty ale v závěru utkání čekaly ještě krušné chvilky. Svoboda dostal trest ve hře, a na jeho místo musel být povolán druhý gólman. Nováka čekala extraligová premiéra a hned musel čelit dvojnásobnému oslabení. V nelehké situaci si počínal výborně, čímž vybídl slušně zaplněné tribuny k vyvolávání jeho jména.

Závěr povedeného duelu ozdobily mexické vlny, které oslavovaly výkon slávistů. Ti si závěr střetnutí pohlídali a konečně mohou slavit tříbodovou výhru.

Ohlasy trenérů

Dušan Gregor (HC Slavia Praha): „Už jsme takový výsledek konečně potřebovali. Hráči dneska ukázali neskutečnou vůli po vítězství. Rád bych i za ně věnoval výhru divákům, kteří nám pomohli a povzbudili nás. Kluci si to vítězství dneska zasloužili za práci, kterou i v této těžké situaci odvádějí. Hráli jako jeden tým i přes chybičky, které se v závěru staly. Teď si to můžeme vychutnat, vzít si z toho to dobré a pokračovat v další práci.“

Petr Fiala (HC Olomouc): „Podali jsme takový průměrný prvoligový výkon. S takovým bychom v extralize neměli co dělat. Jirka Dopita v Karlových Varech hodnotil zápas, že byl velice zklamaný, to můžu jen zopakovat. Domácím k tomu, aby nás jasně přehráli, stačilo být jen trošku důslední a bruslit. To v naší hře vůbec nebylo a bez toho se hokej v extralize hrát nedá. Při takovém množství vyloučení také ne. Kdyby to bylo aspoň za nějakou tvrdost, ale všechno to bylo hákování a podražení. To je o bruslení, jsou to fauly z lenosti.“

Autor David Soumar
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více