Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
24.10.2006

Konec krize

18. kolo, úterý 24.10.2006, Slavia - Č. Budějovice
Slavia
7:3
2:0, 1:3, 4:0
Č. Budějovice

Branky a nahrávky: 3. Vlasák (Graňák), 16. Doležal (Červenka),34. Hruška (Beránek),42. Červenka (Vlasák), 45. Beránek, 49. Vlasák (Sobotka), 50. Rataj (Sup) - 33. Kotrla (Gřegořek), 36. Šimánek (Veselý), 37. Veselý (Kotrla). Rozhodčí: Šindler - Šátava, Pešek. Vyloučení: 6:6. Diváci: 3488.

Sestavy

Slavia

Hronek - Kadlec, Žižka, Kolařík, Drtina, Turoň, Graňák, Špila - D. Hruška, Beránek, Tomica - Bednář, Rataj, Sup - Doležal, Červenka, Vondrka - Kubeš, Vlasák, Sobotka - Endál.

Č. Budějovice

Turek(49. Chábera) - Gřegořek, Kutlák, Posmyk, Toman, Vydarený, Macháček, Vágner - Hudec, Hübl, Brabenec - Veselý, Nedorost, Šimánek - Mertl, Vak, Hřebejk - Gulaš, Květoň, Kotrla - Sailer.

P r a h a - Slavia vstoupila do utkání parádně, již ve 3. minutě ji poslal do vedení Tomáš Vlasák. Když ve 34. minutě dával David Hruška na 3:1 zdálo se být rozhodnuto, ale slávisté díky chybám v obraně dovolili hostům dvěma rychle inkasovanými brankami srovnat. Třetí třetina však byla plně v moci domácích. Slavia ji vyhrála 4:0 a svým výkonem dala najevo, že její krize je u konce.

Hlasatel před prvním buly sice hlásil v základní sestavě brankáře Fraňka, ale do klece se postavil Hronek. Franěk se v průběhu zápasu neocitl ani na lavici náhradníků. Dále se v sestavě neobjevil ani obránce Martin Hlavačka. O útočnících Čermákovi s Dlouhým se vědělo již před utkáním, že do boje kvůli střevní viróze nezasáhnou. Místo nich dostali příležitost v útoku Kubeš s Endálem, který však zůstal jen na lavičce. Do obranné formace se vrátil Drtina.

Od první minuty bylo vidět, že dnes bude k vidění vyrovnané utkání. Zpočátku se hrálo nahoru a dolů. Po lehkém vzájemném oťukávání se mezi tyče první trefil Vlasák. Lvím skokem po kotouči usměrnil do Turkovy svatyně Graňákovo nahození. O minutu později ještě nebezpečnou ránu vyslal Bednář. Hosté pak začali být aktivnější a drželi sešívané v jejich obranném pásmu. Slávisté v těchto chvílích hrozili spíše z brejků. Jeden z nich zakončoval Vlasák do tyče. Břevno o chvíli později zvonilo i na druhé straně po bombě Macháčka. Potom se začalo vylučovat. První přesilovku měli domácí, ale nijak zvlášť nezahrozili. Při Kolaříkově vyloučení se naopak dosti vyznamenal Hronek, jenž vyřešil několik závarů. Hosté si svou přesilovku zkrátili sami, když Bednář pěkně vybruslil a jel na Turka, Kutlák si musel pomoci háčkem. Gól přišel, když už byli Budějovičtí v plném počtu. Na ledě byl čtvrtý útok, tři útočníci se natlačili před branku, do chumlu pálil Červenka a k odraženému puku se dostal Doležal, který bekhendem překonal gólmana. O dvě minuty později se hostům naskytla další možnost přesilovky, ale opět aktivní Sobotka s Bednářem důrazně napadali a donutili hosty faulovat a ještě druhý jmenovaný stačil nastřelit tyč.

V druhém dějství Budějovice začali dokazovat, proč jsou na špici tabulky. Lépe bruslili, napadali a bylo jich najednou plné kluziště. Slavia stále hrozila z rychlých protiútoků. Do jednoho se dostával Beránek, ale Turek mu vyjetím téměř k modré zkazil rozjezd, puk se ale odrazil k Vondrkovi, jemuž v gólové radosti zamezil na brankové čáře stojící Posmyk. Krátce potom se Jihočechům naskytla možnost přesilovky 4 na 3, leč domácím se podařilo i tuto situaci zvládnout.

Hosté se pak dostávali místy až do drtivého tlaku, ale dlouho ztroskotávali na výborném Hronkovi. Až tři minuty po polovině utkání objel bránu Kotrla a protlačil nadvakrát puk pod Hronkovými betony. Z protiútoku však vrátil domácím dvoubrankové vedení bekhendovým prohozením Hruška. Budějovice pak začali tlačit ještě víc a pomohlo jim i vyloučení Bednáře. V době, kdy se vracel na led, se domácí obrana rozestoupila před Šimánkem a ten se tváří v tvář Hronkovi nemýlil. Do kolen poslali hosté Slavii o 17 sekund později, kdy si v obraně špatně rozebrali najíždějící útočníky Kolařík s Turoněm a nechali vyrovnat Ondřeje Veselého. Pak už domácí pouze do konce třetiny vyhazovali puky a nebyli schopni si pořádně přihrát. Sazka aréna byla tedy znovu svědkem známého scénáře.

Ten se ovšem už nekonal v závěrečném dějství. Slávisté nastoupili z kabiny, jak polití živou vodou. Hned od úvodní minuty na nich byla znát nezměrná vůle po vítězství. Najednou jich bylo plné hřiště a Budějovičtí vůbec toto tempo nezastihli. Už po necelých dvou minutách ujela dvojice Vlasák – Červenka. Dnes vynikající Vlasák vezl puk co nejdéle to šlo a v poslední možné chvíli ideálně přihrál na Červenku, pro něhož již nebyl problém poslat Slavii do vedení. A to nebylo zdaleka vše. Tři minuty nato projel celé kluziště kapitán Beránek a když už všichni včetně Turka čekali přihrávku, nasměroval puk do sítě. V této fázi utkání červenobílí nepouštěli svého soupeře do ničeho a jasně dominovali na ledě.

Šance střídala šanci a hosté se nemohli vzpamatovat. 6:3 – Vlasák se prokličkoval až ke střele z mezikruží a vyhnal Turka z branky. Chábera se ani nestačil rozkoukat a také kapituloval. To vymetl mezeru mezi jeho betony střelou zápěstím Rataj. Hala bouřila a fanoušci se dožadovali desítky. V poslední desetiminutovce se ještě Budějovice snažili zkorigovat výsledek, ale výborně hrající Slavia je k ničemu většímu nepustila. Nepomohlo ani vyloučení Supa. Zápas domácí dohrávali v exhibičním duchu a jasně fanouškům dokázali, že krize je již minulostí. Je to první vítězství Slavie rozdílem třídy v této sezóně a nutno přiznat, že pro Jihočechy trochu kruté, protože to byl jeden z nejlepších soupeřů, kteří sem zavítali a horší mužstva zde vyhrávala. Nakonec ještě přišlo hezké sportovní gesto od domácích fanoušků, kteří zdravili kotel hostí, což byla vzpomínka na pěkné loučení Budějovických fanoušků při loňské semifinále play-off, kdy vyjádřili svou podporu sešívaným do finálových bojů.

Autor Jan Rožumberský, Michal Prager
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více