Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
22.10.2006

Sparta měla o zásah méně

17. kolo, neděle 22.10.2006, Slavia - Sparta
Slavia
5:4
3:0, 2:3, 0:1
Sparta

Branky a nahrávky: 9. Beránek (Bednář), 13. Rataj (Žižka), 20. Hruška (Rataj), 22. Štrba (Kratěna), 25. Sup (Hlavačka), 29. Hlaváč (Hlinka), 32. Kratěna (Štrba), 34. Beránek (Vlasák ), 53. Stehlík (Hlinka). Rozhodčí: Rejthar - Bláha, Kostka. Vyloučení: 7:8, navíc Sivek (Sparta) 10 min OT. Využití: 4:1. Diváci: 5411.

Sestavy

Slavia

Hronek - Kadlec, Žižka, Hlavačka, Kolařík, Turoň, Graňák - D. Hruška, Beránek, Tomica - Bednář, Rataj, Sup - Doležal, Červenka, Vondrka - Kubeš, Vlasák, Sobotka.

Sparta

Salfický (21. Přikryl) - Ptáček, Tabaček (28. Protivný), Vykoukal, Jan Hanzlík, Benýšek, Černošek, Stehlík - Vrbata, J. Hlinka, Hlaváč - P. Ton, Štrba, O. Kratěna - Netík, Sivek (48. Langhammer), Dragoun.

Napínavá přestřelka byla k vidění v dnešním derby. Slavia si dokonce v první třetině vystřílela stav 3:0, ale díky skvěle mířícím Hlinkovi a Kratěnovi se nakonec o vítězství bála do poslední sekundy. Dvěma trefami do černé sítě se zaskvěl kapitán Slavie Josef Beránek. Zároveň Kladno prohrálo s Vítkovicemi, a tak Slavia poskočila na 12. místo v extraligové tabulce.

Do utkání sedmnáctého kola nastoupila Slavia bez útočníků Dlouhého a Čermáka. V brance nahradil Hronek Fraňka, který byl v zápasu se Zlínem nejistý. Zápas začal vlažně a první zákrok si připsal právě Hronek. Šance však přišly hned po minutě a půl. Nejprve se do zakončení tlačil Sobotka. Hned z protiútoku zahrozila Sparta v přečíslení dva na jednoho a Hronek musel vytáhnout famózní zákrok. A aby toho nebylo málo, tak z druhého protiútoku mohl skórovat opět Sobotka. Poté se Sparta dostala do mírného tlaku i vinou Turoně, jenž jim nabídl přesilovou hru za podražení. Větší šanci si ale hosté nevypracovali.

Góly začaly padat až po deváté minutě. Trest si odpykával Stehlík za vyhození kotouče ze hřiště, což rozhodčí posoudil jako zdržování hry. Slavii se nedařilo svého soupeře zamknout, ale pak se po pravé straně rozjel Beránek a překonal Salfického střelou do bližšího rohu. Další přesilovku využila Slavia o téměř pět minut později. Na útočné modré napřáhl Žižka a jeho střelu lehce tečoval Rataj, což znamenalo vedení o dvě branky. Domácí se pak spíše soustředili na defenzívu, ale přesto své vedení do konce třetiny ještě navýšili. Gól do šatny zaznamenal David Hruška po přiťuknutí Rataje. Tabaček celou akci jen sledoval a ke slávistickému útočníkovi přistoupil pozdě.

V první třetině se hrál pohledný hokej. Na Slavii byla vidět vůle po vítězství. V jejich hře bylo patrné několik změn. Slavia se snažila hrát více jednoduše než v minulých zápasech. Hráči více stříleli místo toho, aby se snažili vozit puk až do branky, což je určitě posun k lepšímu. V brance Hronek působil velice jistě a předvedl několik velice dobrých zákroků. Na druhé straně Sparťané okořenili hru o několik velice zdařilých hereckých etud, kterých by si možná mohli všimnout někteří činovníci pražských divadel. Sudí naštěstí byl podobného názoru a nechal jejich pády bez odezvy.

Do dalšího dějství nastoupili hosté v brance už s Petrem Přikrylem, jenž nahradil velice nejistého Salfického. Navíc Sparta dohrávala přesilovku, jež začala na konci první třetiny. Tu Sparta také využila, když se Štrba dostal vtipnou přihrávku od Kratěny a natáhl se hokejkou až před nedůrazného Graňáka a snížil na rozdíl dvou branek. Všeobecně se čekalo, že se hosté začnou tlačit před branku a Slavia bude mít velké starosti. Tuto snahu ovšem přerušilo vyloučení Benýška, jehož dokázali domácí opět využít a to Supovou tečí střílejícího Hlavačky. Narůst mohlo skóre po průniku Sobotky. Nejprve nastřelil Přikrylovu lapačku a při dorážce se již puk snášel do brankoviště, kam dojížděl Bednář, ale Přikryl se stačil po kotouči vrhnout a přikrýt jej.

Na zdramatizování výsledku stačily Spartě tři minuty. Nejprve s velkým štěstím tečoval Hlinkovo nahození Hlaváč a Hronek, jenž vůbec nic neviděl, také nestačil zareagovat na změnu směru nahazovaného puku. Další úder přišel po hrubce Graňáka, který neubránil zcela osamoceného Kratěnu, jenž velmi pohodlně zužitkoval Štrbovu nahrávku. V té chvíli byli někteří fanoušci červenobílých na ručník, ale uklidnění přišlo další využitou přesilovkou. Beránek si krásně najel před Přikryla a pěknou bekhendovou střelou jej překonal. Pak Slávisté zodpovědně bránili a do větších šancích Spartu nepouštěli. Špatnou třetinu odehrál Graňák, který byl u všech inkasovaných branek.

Poslední dvacetiminutovku chtěla začít Sparta náporem a snahou o vyrovnání. Tento záměr jim brzy překazila vyloučení, kterých Slavia sice nevyužila, ale podařilo se jí ušetřit čas. Po těchto oslabeních se Spartě přece jen podařilo domácí tým přitlačit, ale dlouho jejich snaha ztroskotávala na dobře chytajícím Hronkovi. Ten si však svůj díl v tomto zápase také. To když trestuhodně pustil střelu Stehlíka téměř z poloviny hřiště. Po minutě se pak Spartě nabízela možnost přesilovky, ale velice záhy ji o tuto výhodu přešla, kdy se nechal vyloučit zbytečně Hlinka. V posledních minutách byla blíže Slavia k navýšení skóre než Sparta k vyrovnání. Nejdřív vybídl k zakončení Beránek Tomicu, ale ten místo u levé tyče netrefil. Sparta pak odvolala gólmana, ale větší šanci neměla, jen Graňák trefil vyhozením tyč. Červenobílí si připsali třetí výhru v řadě a posunuli se na dvanácté místo tabulky.

Ohlasy trenérů
Jiří Kalous (Slavia): „Utkání nepostrádalo vůbec nic. Viděli jsme napětí, mnoho branek, přesilové hry, oslabení. Zápas měl pro nás šťastný konec, vítězství bylo vydřené, proto děkuji týmu za bojovnost. Herně jsme se zvedli, přesto ještě máme před sebou spoustu schodů, které jsou velmi vysoké. Lukáš Hronek nebyl v jednoduché situaci, přesto podal slušný výkon. Čermák s Dlouhým prodělali přes noc střevní virózu, proto dnes nenastoupili.“

František Výborný (Sparta): „Budu velice stručný. Utkání rozhodlo proměňování přesilových her, ve kterém nás Slavia předčila. Jsem rád, že to mužstvo za stavu 0:3 nezabalilo, to je pozitivní fakt pro další zápasy. Salfický za obdržené branky nemohl. Museli jsme však udělat nějakou změnu, proto jsme do branky poslali Přikryla, který v dané situaci obstál.“

Autor P.Doubková, M.Prager, foto: T.Kulhánek, M.Prokop
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více