Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
1. ledna 2018

Slavia vyhrála 1. ročník Tatranského poháru. Po letech se objevil originál trofeje

Před 88 lety, na přelomu roků 1929 a 1930, se odehrál v Novém Smokovci historicky první ročník turnaje, který je dnes známý jako Tatranský pohár. V konkurenci dalších deseti týmů byli nejúspěšnější hokejisté Slavie a jako první tým v historii zvedli nad hlavu trofej pro vítěze. Hokejový historik Rastislav Ovšonka se nyní dopátral jeho originálu, a po letech tak máme k dispozici jeho fotografii.

Historicky první Tatranský pohár

Historicky první ročník se v Tatrách ovšem ještě hrál pod jiným názvem. O Pohára Palace sanatoria Dr. Szontágha bojovalo od 29. prosince 1929 do 1. ledna 1930 celkem jedenáct mužstev, vedle Slavie také MHC Budapešť, BK Mladá Boleslav, ŠK Slávia Banská Bystrica, Slovan Moravská Ostrava, Vyšehrad Praha, VŠ Sport Brno, SK Prostějov, Skiklub Bratislava, ŠK Vysoké Tatry a WAC Vídeň.

S posledně jmenovaným soupeřem z Rakouska se utkali sešívaní ve finálovém zápase a na Nový rok odpoledne slavili vítězství 6:0. Čtyřmi góly se na výhře podílel Steigenhöfer, po jednom přidali Fiala a kapitán Jirkovský. Turnajové zápasy se tehdy hráli na tři třetiny po patnácti minutách.

Slavia se stala prvním vítězem turnaje, který je nyní považován za druhý nejstarší v Evropě (po Spenglerově poháru), a na rok získala do svého držení putovní trofej. Následující dva ročníky pak vyhráli hokejisté LTC Praha a po obhajobě triumfu se stali držiteli tohoto poháru natrvalo.

„Tým LTC Praha si odvezl pohár domů a skončil v jeho síni slávy. Od té doby se pohár už nikdy v Tatrách neobjevil, ani jeho fotografie,“ citují Podtatranské noviny popradského historika Rastislava Ovšonku.

Sestava Slavie
1929/30

  • Pospíšil (B)
  • Šmelhaus (O)
  • Krásl (O)
  • Steigenhöfer (Ú)
  • Jirkovský (Ú)
  • Fiala (Ú)
  • Kodýtek (Ú)
  • Vejvoda (Ú)

V síni slávy LTC Praha byla trofej do 50. let minulého století, pak ovšem došlo k likvidaci klubu a pohár zmizel. Objevil se až nyní u košického sběratele Ladislava Trojáka, který odkoupil část pozůstalosti po jednom z hráčů LTC. Na unikátní fotografii tak nyní můžete vidět pohár s vyrytým vítězem prvního ročníku S.K. Slavia Praha.

Přelomový turnaj pro rozvoj ledního hokeje na Slovensku vyhráli slávisté ještě jednou. Na začátku roku 1934 bojovalo deset týmů z Česka, Slovenska, Maďarska a Rumunska o body ve dvou skupinách. Ve finále se pak střetli vítězové těchto skupin Slavia a Opava.

Slávisté se dočkali vítězství v turnaji kuriózním způsobem. Finálové utkání skončilo po základní hrací době nerozhodně 2:2, soupeř ale odmítl nastoupit do prodloužení, a tak získali pohár sešívaní. V jejich dresu opět válel útočník Steigenhöfer, který se trefil ve finále společně s Kanaďanem v červnobílém dresu Charlesem Hulquistem.

Tatranský pohár se v Popradu koná dodnes, nikoliv však na přelomu roku, ale v letním období. Slavia se ho naposled zúčastnila v roce 2015, kdy vybojovala třetí místo. Vítězem se stal rakouský Graz.

Autor Jakub Mezlík
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
MLÁDEŽ 23.4.2024

Seriál příběhů Za postupem přiblíží úspěšný boj juniorů o extraligu

Junioři zvládli splnit hlavní cíl sezony a po bezchybné jízdě postoupili do nejvyšší soutěže. Každý takový úspěch stojí na silných příbězích, bez kterých by se to mnohdy ani nemuselo podařit. A my se ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více