Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
22. října 2017

Ostré pohovory zabraly. Teď rychle dohnat manko, hlásí Razým

Krize zažehnána. Slavia konečně začíná sbírat body a na první čtyřku tabulky ztrácí po zápase v Prostějově (1:0) už jenom tři body. Trenér sešívaných Milan Razým spokojený pořád být nemůže. Cítí ale, že důrazné promluvy do duší hráčů zafungovaly. „Máme manko, které chceme co nejdřív dohnat. Hráče jsme si vybrali sami a pořád věříme, že to zvládnou,“ říká Milán Razým v obsáhlém rozhovoru pro slávistický web.

Po šestnácti zápasech sedmé místo a 25 bodů. Je Slavia tam, kde chce být?
Rozhodně ne. Představoval jsem si, že splníme náš cíl, což je v každé čtvrtině získat 21 bodů. To by dalo po základní části 84 bodů, které by měly zaručovat umístění kolem čtvrtého a pátého místa. Po úspěších v přípravě jsme si začátek ostré sezony představovali trochu jinak. Mrzí nás hlavně ztráty v domácích zápasech. S Prostějovem a s Frýdkem-Místkem jsme nedali doma ani gól. To s klukama dost zamávalo a sebevědomí šlo hodně dolů. Dařilo se nám sice vozit body z venkovních stadionů, ale nikdy jsme to doma potom nedokázali potvrdit. Myslím, že nám ztracené body doma v zúčtování po první čtvrtině hodně chyběly. Bodů jsme měli nakonec 19. Máme manko, které chceme co nejdřív dohnat, ale to znamená udělat sérii alespoň tří vyhraných utkání.

Jako minimální cíl jste si letos stanovili semifinále. Nebylo v hlavách hráčů, že doma musí povinně vyhrávat a kvůli tlaku se jim potom nedařilo?
Spíš než to nás srazily nás dvě domácí prohry, kdy jsme nevstřelili ani branku. V Edenu jsme hráli dobře vlastně jen první kolo s Havířovem a teď s Budějovicemi. Věříme, že už to z kluků spadlo a že se budou výkony jen lepšit. Hlavně potřebujeme přidat v produktivitě, protože jsme hned ve čtyřech utkáních nedali gól. Čekali jsme, že se naše produktivita oproti loňsku díky posilám zvedne, ale zatím zůstáváme za očekáváním. Naši tabulku kanadských bodů vede obránce Jiří Drtina. Je dobře, že obránci hrají do útoku, ale pro útočníky už to tak pozitivní zpráva není.

13
Tolik bodů získali sešívaní v posledních 6 zápasech

Je právě Jiří Drtina jednou z nejpovedenějších letošních akvizic?
Určitě. Jirka zatím očekávání naplňuje. Je to hráč do přesilovek a v nich sbírá body.

Je znát na týmovém duchu, že kromě Pavla Kolaříka nebo Jana Nováka je právě on dalším velkým slávistickým srdcařem?
Jsem přesvědčený, že za Slavii mají bojovat všichni v kádru, když oblékají její dres. Ať už tu vyrůstali nebo přišli nově. To se zatím ne vždy dařilo. Jsme ale rádi, když se sem vrací odchovanci. Teď dosahuje dobrých výsledků i juniorka a ukazují se v ní kluci, kteří jsou do budoucna příslibem.

Z juniorů přišli do áčka třeba Šteiner, Furch nebo Šmerha. Ve čtvrté lajně byli hodně aktivní, měli šance, ale gólově se neprosazují. Jste s nimi i přes to spokojen?
Mladí kluci úlohu čtvrté lajny splňují. Nedostávají tolik gólů, vybojují útočné pásmo, berou soupeři sílu. Ostatní mají naopak čas si vydechnout, když jsou na ledě. Nikdo nemůže čekat, že se budou hned prosazovat, liga je kvalitní a je to něco jiného než juniorská soutěž. Byli bychom rádi, kdyby nějaké góly dali, ale střeleckou potenci by měly zajišťovat první tři lajny, kde jsou zkušení hráči.

Myšlenky na změny kádru už jsou pryč

Jako spása naskočil do zápasu s Motorem Lukáš Endál. Měl podíl na obou gólech a úkol splnil na jedničku. Jak dlouho jste uvažovali nad jeho návratem do Edenu?
Majitel komunikoval s Havlíčkovým Brodem a přišel za námi s návrhem, že je možnost Lukáše přivést jako v loňské sezoně. Když jsme se to dozvěděli, neváhali jsme. Zranil se nám totiž Zdeněk Doležal a ztratili jsme tím pádem střelce a hráče z první lajny. Majitel navrhl Lukáše a jsme rádi, že se mu povedl hned první zápas. Podílel se na obou našich trefách proti Motoru, takže na vítězství měl velkou zásluhu.

Bude to stejně jako loni, kdy hrál v základní části, ale do play off už naskočit nemohl?
To je ještě daleko. Zatím jsme domluvení tak, že ho nebudeme Havlíčkovu Brodu brát v termínech jejich zápasů. Po domluvě se může stát i to, že nám Brod Lukáše uvolní i v případě, že bude zrovna hrát se slabším soupeřem.

Je možné, že přijdou ještě nějací další hokejisti na střídavé starty?
Po porážkách jsme nad tím dost uvažovali, hlavně když se nám ještě zranili nějací hráči. Teď už jsou ale tyhle myšlenky pryč. Měli jsme s hráči po prohrách pohovory, a někdy dost ostré. Všechny jsme si ale vybrali před sezonou a pořád jim věříme, že úkol zvládnou.

Bylo promlouvání do duše spíše individuální, nebo týmové?
Obojí. U videa a v kabině to byly proslovy k celému týmu. Když se nám potom někdo nezdál jako jednotlivec, tak jsme si ho pozvali a měli jsme pohovor individuální. Před Motorem jsme tu měli tři hráče a jejich herní projev byl v tom zápase daleko lepší než předtím. Věříme, že náš apel padl na úrodnou půdu a že si kluci uvědomí, že bez stoprocentního nasazení a bojovnosti se nedá porazit nikdo. Jsme plni očekávání, jaké výkony budeme podávat dál.

Poslední utkání vyhrála Slavia v Prostějově 1:0

Byla domácí výhra s Motorem (2:1) nejlepším zápasem Slavie v sezoně?
Mistrovský určitě ano. Přijel kvalitní soupeř, dorazilo hodně lidí a klukům se i díky tomu hrálo líp. Myslím, že se hrál hezký hokej z obou stran a že se musel divákům líbit.

Který zápas byl pro vás naopak nejbolestivější?
Nejhorší byly domácí prohry s Prostějovem a Frýdkem-Místkem, kdy jsme se vůbec neprosadili. S Energií jsme prohráli největším rozdílem (1:5), ale góly nám tam napadaly až na konci, jinak jsme hráli obstojně.

Sobotka? Toho bychom brali

Vary vedou tabulku a působí zatím celkem suverénně. Překvapilo vás osobně, jak dokázaly novou soutěž po sestupu nastartovat?
Taky neproklouzaly první čtvrtinou úplně bezchybně. Kvalitu ale mají nespornou, loni hrály extraligu a povedlo se jim udržet tým pohromadě, opustili je jen starší obránci. Mají mladé kluky s dobrým pohybem, dobré gólmany. Jsou favoritem na postup do baráže. Na druhé straně Kladno taky obměnilo kádr a povedla se jim první čtvrtina. Ale sezona je ještě dlouhá.

Překvapuje vás, jak je zatím tabulka vyrovnaná? Zabojovat o play off nebo první čtyřku může v podstatě kdokoliv, snad kromě poslední Kadaně...
Je vidět, že je soutěž dobře nastavená. Střed tabulky je velmi silný, nejsou tu vyloženě slabé týmy a ani mužstva, se kterými se nedá hrát. Je to vidět i na ztrátách Varů, Kladna, nás a dalších týmů. Každý může porazit každého, my jen doufáme, že konečně začneme více vyhrávat.

Jak náročné je pro vás osobně vracet Slavii jméno v těžkých časech, kdy fanoušci ještě vzpomínají na extraligové tituly a rádi by viděli tým zpátky v nejvyšší soutěži?
Těžké to je, ale jméno Slavie se musí vrátit hlavně na ledě výsledky...

Zdá se, že ke Slavii se zase chtějí hlásit odchovanci. Už jsme mluvili o Jiřím Drtinovi, v létě tady Vladimír Sobotka prohlásil, že by se jednou taky rád vrátil. Myslíte, že takové návraty by do budoucna Slavii mohly pomoct?
Kdyby se vrátil takový hráč jako Vláďa Sobotka, tak by to pro nás bylo ideální. (směje se) Ale všímám si toho, že kluci se vracejí z ciziny a hrají ve svých bývalých klubech. Je to vidět třeba u Českých Budějovic. Musíme si vážit těch, kteří jdou domů, i když do nižší soutěže. Tihle kluci ke svému klubu něco cítí a chtějí mu vrátit, co jim v mládí dal. Kdyby se nám někdo takový vrátil, tak bychom ho rádi uvítali.

Autor Jakub Slunečko, Michal Toman
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více