Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
15. června 2017

Golfista Doležal: Hlavně nebýt jako houbař

Povedl se mu skvělý úlovek. Hlavní trenér mladšího dorostu Jiří Doležal získal do svého trenérského týmu jako asistenta Pavla Kolaříka, hrající legendu slávistického klubu. Ve trojici ještě s Davidem Kunou nyní cepují mladé talenty a bojují s jejich docházkou v období letní přípravy. Hlavní kouč Doležal navíc stíhá hrát na slušné úrovni golf. „Je to krásný způsob relaxace,“ říká.

Pane trenére, co byste řekl k dosavadnímu průběhu letní přípravy, jde všechno podle plánu?
Podle našich plánů ano, akorát jsem trochu zklamaný z docházky hráčů.

Čím to je, může to být zapříčiněno tou obecnou nepopularitou letní přípravy?
Je to tak. Moc tomu ale nerozumím, tréninky mají jiný charakter, je to něco jiného, než když jsou kluci na ledě, můžou si vyzkoušet i jiné sporty a v jejich věku je všestrannost nejdůležitější. Bohužel nám z toho ale nějakým způsobem utíkají. Je to jen na nich, jestli se chtějí dále zlepšovat.

Ovlivňuje podle vás hráče i dnešní počítačová doba?
Nemyslím si, že to hraje významnou roli. Spíš jde o to, že kluci teď před koncem školního roku honí známky ve škole. Na jednu stranu to chápu, na druhou si ale myslím, že když to hráč časově zvládá během sezóny, tak by mohl i během letní přípravy. U některých je to jen alibi.

Jak už jste zmínil, tréninky teď mají jiné schéma, je třeba těžší kluky ukočírovat co se týče disciplíny?
Když jich teď chodí na tréninky méně, tak se jim alespoň můžeme lépe věnovat. V seznamu máme 32 kluků, i proto jsem chtěl, aby u mužstva byli tři trenéři a dělili jsme si kluky na menší skupinky. Přibrali jsme proto Pavla Kolaříka. Nicméně docházka hráčů nám zatím zabraňuje pracovat podle našich představ.

Jaký by měl být přínos Pavla Kolaříka ve vašem trenérském týmu?
Pavel je legenda slávistického hokeje, má zkušenosti ze zahraničí. Klukům dokáže řadu věcí na tréninku skvěle předvést. Věřím, že si kluci váží toho, že je trénuje někdo, kdo toho pro Slavii udělal tolik. Měla by to pro ně být inspirace, být na sebe stejně tak přísní jako je Pavel na sebe.

V létě je pro hráče i trenéry více prostoru na volnočasové aktivity, vy hrajete golf, je to váš druhý nejoblíbenější sport po hokeji?
Není. Nebo teď už možná vlastně ano. Já mám moc rád fotbal, hrál jsem ho i závodně a než jsem se dostal k hokeji, byl u mě dokonce na prvním místě. Teď už se mu ale ze zdravotních důvodů příliš věnovat nemohu, jakožto i tenisu, squashi, atd. Golf má tu výhodu, že v něm nejsem zdravotně omezen. Musím říct, že už ho provozuji dlouho, je to krásný způsob relaxace. Když člověk vyleze brzy ráno na fairway a vidí stopy v rose, tak je to skvělý pocit.

Čím si vysvětlujete oblibu golfu mezi sportovci z jiných odvětví? Může to být právě nižší fyzickou náročností?
To zase pozor, neřekl bych, že je golf méně fyzicky náročný sport. Vzdálenosti jednotlivých jamek jsou často veliké. Vidím to spíš v tom způsobu relaxace. Člověk je v přírodě, což třeba my hokejisté během svých aktivních let moc nezažili, při výbězích v lese například to nejde moc vnímat.

Jak často chodíte hrát?
Minimálně dvakrát týdně. Když nejdu přímo na hřiště, tak chodím i na driving range (cvičné odpaliště, pozn. redakce), abych se pořád zlepšoval nebo alespoň nebyl horší. (úsměv)

Golf musí být pořád hlavně zábava, upozorňuje Doležal

Jste spokojen s kvalitou a dostupností hřišť v okolí hlavního města?
V posledních letech tu vzniklo mnoho nových hřišť, můžu jmenovat třeba Pyšely, které mám kousek. Nejblíže je pro mě hřiště ve Štiříně, s tím ale nejsem tak úplně spokojen, hřiště je zaprvé hodně náročné a zadruhé greeny nebyly teď po zimě v dobré kondici. Každopádně dostupnost hřišť je teď na mnohem lepší úrovni, než bývala.

Patří mezi vaše golfové spoluhráče někdo odsud ze Slavie?
Právě třeba Pavel Kolařík, to je taky golfový nadšenec. Chodí hrát často s mým starším synem a já se k nim rád občas přidám.

Jak byste zhodnotil své golfové kvality?
Záleží na rozpoložení, jak se vyspím. Důležité je, aby golf byl brán pořád jako hlavně zábava a lidé si hru chodili užívat. Každého golfistu určitě potěší, když si sníží handicap. A také jen nechodit po hřišti a nehledat míčky jako houbař. Já mám naštěstí jeden míček, který mě má rád a zůstává se mnou. (úsměv)

Trenér mladšího dorostu Jiří Doležal hraje golf často i s Pavlem Kolaříkem (vlevo) a svým synem Jiřím.

Sledujete golf i v televizi?
Sleduji. Jsem rád, že je golf více vidět.

Co říkáte na časté aféry nejznámějšího světového golfisty Tigera Woodse?
Co k tomu říct. Byl nahoře, ale pak se to zvrtlo, má problémy v soukromém životě. Myslím, že už se zpátky na vrchol nevrátí.

Údajně jste nedávno zaznamenal úspěch na jakémsi golfovém turnaji. Mohl byste se pochlubit svým výsledkem?
Jednalo se o každoroční klubový turnaj u nás ve Štiříně. Byl to přesně ten den, kdy mi to sedlo od začátku až do konce, z toho má golfista vždy velkou radost. Povedlo se mi snížit handicap a odnesl jsem si i nějakou cenu. (úsměv)

Autor Tomáš Vogl
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více