Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
12. března 2016

Seriál o tetování (1): RONALD KNOT

K životům profesionálních sportovců patří kromě celoroční dřiny, tréninkových dávek a zápasových bojů také radosti všedního života. Kromě záliby v módě nebo rychlých autech se v posledních letech staly pro fotbalisty či hokejisty velkým fenoménem různé druhy tetování. Obrázky na těle často vyjadřují jejich životní postoje, symbolizují touhy a přání, představují vzpomínky. Módnímu trendu, který ve světě sportu hodně proslavil například fotbalista David Beckham, propadla i řada hráčů ze slávistické kabiny. Jedním z nich je i jednadvacetiletý obránce Ronald Knot. Svá tetování nevybíral bez myšlenky, všechna pro něj mají osobní význam.

Tetování je jedním z velkých módních hitů posledních let. Kdy jste se nechal vy sám tetovat poprvé?
První tetování jsem si nechal udělat zhruba před rokem, rokem a půl. Uvažoval jsem o tom docela dlouho. Nejdřív jsem si říkal, že do toho půjdu. Pak jsem se zase rozhodl, že ne. Nakonec jsem si to zase rozmyslel a šel radši hned. Protože jsem takový, že když si něco rozmyslím, tak to musím mít hned.

Pojďme k samotnému tetování. Co přesně jste si nechal vytetovat?
Začal jsem nápisem, který mám na levé ruce. Pak jsem chtěl pokračovat, takže jsem si na levé rameno nechal vytetovat lva. Toho ještě nemám dodělaného, ale je to v plánu.

Proč jste si vybral právě tyhle motivy? Má pro vás jejich symbolika a znění nějaký osobní význam?
Nápis v překladu zní „Neboj se být jiný, boj se být stejný jako všichni ostatní.“ Ten citát se mi hodně líbil. Nechci říct, že mě nějakým způsobem vystihuje, ale něco pro mě znamená, protože nechci být jen jedním v davu, ovcí, která se mezi ostatními ztratí. Lva jsem si pořídil proto, že jsem se v jeho znamení narodil. To zvíře se mi líbí a myslím, že ke mně i charakterově určitým způsobem sedí. Takže to není tak, že by se mi líbil jenom obrázek lva. Ten lev pro mě má i vnitřní význam.

Všeobecně se hodně říká, že když si člověk pořídí jeden obrázek, rozhodně u něj nezůstane. Jak to bylo u vás?
Já jsem měl už od začátku rozmyšlené, že toho chci víc. Takže to není vyloženě tak, že by se mi to zalíbilo, a v důsledku toho bych chtěl další.

Levou paži Ronalda Knota zdobí dvě tetování – nápis v angličtině a hlava lva.

Vytipoval jste si nějakého tatéra, nebo jste dal při výběru salonu na něčí doporučení?
Měl jsem doporučení od Jakuba Sklenáře, který tu hrál minulý rok. Ten mi poradil studio, kde jsem se pak byl podívat a poradit se, co a jak. Zalíbilo se mi v něm, takže jsem si to tetování nechal udělat právě tam.

Co na vaše rozhodnutí říkala rodina. Třeba takové babičky dokážou být na podobné „trendy“ dnešní doby hodně háklivé.
Rodiče nejdřív koukali a mysleli si, že si dělám srandu. Potom si na to zvykli a už s tím neměli problém. Řekli mi, že je to moje věc.

Čtyři hodiny v salonu? Očistec

Tetovací proces je prý poměrně bolestivá záležitost. Jak jste ho zvládl vy?
Je to taková zvláštní bolest. Není to ani tak, že by to klasicky bolelo, spíš to pálí. Když jsem byl v salonu poprvé, tak jsem pořádně nevěděl, do čeho jdu. Ze začátku je člověk plný adrenalinu, proto mi to nepřišlo tak hrozné. První tetování mi trvalo asi dvě a půl hodiny, takže to bylo vcelku v pohodě. Ale když jsem pak šel na toho lva, tak to už byla větší plocha, trvalo to čtyři a půl hodiny a byl to očistec. Vzhledem k tomu, že je těžké skloubit „rekonvalescenci“ po tetování s tréninkama, potřeboval jsem, aby mi to udělali najednou. Do těch dvou a půl hodin se to dá vydržet, ale pak už je to spíš takové trápení. Ty čtyři hodiny se to sice dá taky přežít, ale je to dost a nestojí to za to. Do budoucna vím, že když to člověk rozdělí třeba po těch dvou hodinách, je to lepší.

Mluvil jste o tom, že kromě dokreslení lva plánujete ještě další tetování. Máte už vymyšlený nějaký nový námět?
V první řadě si potřebuju nechat dodělat toho lva, protože ten právě ještě není úplně hotový. Potom mám vybraných ještě pár symbolů a jeden nápis. Kdysi jsem měl v plánu si dodělat celý rukáv, ale to je ještě běh na dlouho trať, takže to nemám ještě úplně rozmyšlené.

Don´t be afraid of being different, be afraid od being the same as everyone else.
- Nápis na Knotově paži určitým způsobem vyjadřuje jeho životní postoj.

A neuvažoval jste někdy o něčem slávistickém? V Edenu přeci jen hrajete odmalička...
Abych řekl pravdu, tak o tom jsem zatím opravdu neuvažoval. Že bych si třeba nechal vytetovat logo nebo něco takového. To zatím asi ne. (smích)

Inspirujete se při hledání zajímavých motivů na sociálních sítích, internetových stránkách nebo třeba i u hráčů NHL?
Že bych vyloženě sledoval hráče v NHL, to ne. Ale dívám se, kdo má jaké tetování, co se mi líbí. Sleduju také různé kanály o tetování, třeba na Instagramu. Tam je každý den spousta příspěvků. Já si třeba fotím, co se mi líbí, nebo koukám na ty obrázky. Určitě je to pro mě svým způsobem i nějaká inspirace. Ale není to vyloženě tak, že bych na někom viděl nějaké tetování a chtěl bych stejné. Když už si něco vyberu, chci si to předělat podle svého, abych měl originál a ne kopii.

Lva si slávistický obránce vybral především proto, že se v jeho znamení zvěrokruhu narodil.

Kromě mužské části populace se tato móda hodně zalíbila i ženám. Jak se vám líbí tetování u něžného pohlaví?
Holky s tetováním se mi líbí. Ale líbí se mi i ty bez něj. (smích). Když má holka tetování, musí to mít nějaký smysl. Nemůže to být úplně bezmyšlenkovité. Pokud má holka malé tetování, je to hezké. Ale když má hezky udělaný celý rukáv, nebo třeba stehno, vypadá to taky dobře.

Když je člověk mladý, tetování vypadá skvěle. Přemýšlel jste ale taky o tom, že jednou budete starý a ten celkový dojem už nebude takový jako teď?
Tohle mi říkalo hodně lidí, že jako „Co až ti bude šedesát? Víš, jak to tetování bude vypadat?“ Přemýšlel jsem nad tím a od té doby všem říkám, že až mi bude šedesát, tak to tetování bude jediné, na co se na mně bude dát koukat. (smích) Většinou na to už neměli co říct, byla to taková moje univerzální odpověď. Teď už se nikdo neptá a já už nad tím ani nepřemýšlím.

Autor Martina Kramerová
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více