Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
5. dubna 2018

Připomeňte si nejlepší momenty uplynulé sezony!

Sezona sešívaného A-týmu je u konce. Pražané v prvoligovém semifinále podlehli vítězi základní části z Karlových Varů 0:4 na zápasy a v tuto chvíli už si užívají zaslouženého volna. Přesto i oni mohou vzpomínat na velké okamžiky, kterých během ročníku 2017/18 dosáhli. Pojďme si připomenout čtyři z nich, které se vryly fanouškům do paměti.

Legenda v Edenu

Byla to velká sláva. Jaromír Jágr, nejlepší český hokejista historie a jedna z nejvýraznějších sportovních postav světových dějin, se po neuvěřitelných 22 sezonách vrátil zpátky do Čech. A návrat to byl velkolepý. „Džegr“ se ihned vrhl na led v dresu svého mateřského Kladna a už v prvním utkání proti Benátkám zapsal tři gólové asistence.

Pro sešívané fanoušky jeho návrat znamenal jediné. Že slavnou „68“ budou moci na vlastní oči vidět v Edenu, kde se představí na Valentýna. A zájem byl obrovský. Čtyřtisícový Eden byl vyprodán prakticky přes noc a jediným přáním šťastných držitelů vstupenek bylo, aby lehce zraněný Jágr do zápasu nastoupil.

To se nakonec stalo a přivítala ho doslova bouřlivá kulisa – fanoušci v mnoha případech museli vzít zavděk sezením na schodech či zábradlí, tak zaplněný ten večer Eden byl. Pražané byli v souboji s týmem kolem hokejové legendy o něco aktivnější a od osmé minuty zaslouženě vedli brankou Zdeňka Doležala. Žádnou další však i přes množství příležitostí přidat nedokázali a Rytíři jejich neproduktivitu v závěru potrestali.

Nejprve se necelých pět minut před koncem po zmatku v brankovišti šťastně prosadil Petr Hořava, obrana v čele s výborně chytajícím Dominikem Frodlem přestála drtivý tlak Kladenských a dotáhla krásný zápas do prodloužení. To už po sedmašedesáti vteřinách rozhodl svým druhým gólem z kategorie šťastných Petr Hořava, jenž místo branky trefil brusli Martina Šagáta, od které se puk odrazil za bezmocného Frodla.

Kladno v čele s Jaromírem Jágrem tak na Valentýna v Edenu uspělo, o utkání se ale hovořilo ještě notnou chvíli poté.

Třetí čisté čtvrtfinále

Slavia brázdí vody WSM ligy třetím rokem. Pokaždé se dokázal bez potíží probojovat do play-off, kde navíc nikdy nedovolila svému čtvrtfinálovému soupeři jediné vítězství. Po předloňské porážce Třebíče a souboji s Prostějovem ze sezony minulé stál před sešívanými hokejisty další sok z Moravy. A tentokrát se mělo jednat o pořádnou bitvu.

Aby taky ne, stačilo se podívat na tabulku po základní části. Přerov skončil pouhé tři body za Pražany, navíc je v sezoně vždy trápil a dokonce si z Edenu odvezl i jedno vítězství z úvodu nového kalendářního roku. Ačkoliv byla Slavia mírným favoritem, úkol v podobě postupu do semifinále se rozhodně nezdál býti tak jednoduchým.

To potvrdil jak první, tak i druhý zápas v Edenu. Červenobílí měli zkraje série výhodu domácího prostředí a ač jim Zubři dělali velké problémy, nakonec jej dokázali využít. Po úvodním vítězství 2:1 v prodloužení stejným výsledkem, jen v základní hrací době, zvládli i střetnutí druhé.

Za stavu 2:0 se tak série přesunula na horký přerovský led, kde Pražany přivítala ohlušující a místy až nenávistná atmosféra. Zaplněná Meo Arena si ale místo oslav prožila menší deja-vu. Přerovští sice ve třetím čtvrtfinále nad Slavií v jednu chvíli dokonce vedli, nakonec se však museli po výsledku 3:6 sklonit. Stejným skóre ovládli sešívaní i poslední vzájemné utkání základní části, které se na témže místě hrálo o dva týdny dříve.

Čtvrtý zápas série, který mohl poslat Přerov na dovolenou, pak zvládli svěřenci trenéra Razýma perfektně. Po první třetině vedli 2:0 a ač domácí zkraje druhé části snížili, krátce před polovinou duelu vrátil červenobílé družině dvoubrankový náskok Jiří Drtina. Slavia pak přežila drtivý tlak Zubrů a připsala si tak třetí vyhrané čtvrtfinále v řadě, v této fázi soutěže navíc neprohrála ani dvanáctý zápas v řadě!

Snové obraty v Edenu

Psal se sedmnáctý prosinec a sešívaní hokejisté se chystali na zápas s Frýdkem-Místkem. V zádech měli tři prohry v řadě, zároveň je ale mohly těšit staronové tváře v podobě Ronalda Knota a Jiřího Doležala, kteří Pražany posílili na střídavé starty. Jenže zejména druhý jmenovaný si svůj návrat do Edenu představoval rozhodně jinak.

Běžela 35. minuta a Frýdek trochu překvapivě vedl na ledě favorita 2:1. Jiří Doležal se vydal napadat, během souboje o kotouč ale nešťastně srazil jednoho z hostujících hráčů na led. Rozhodčí se ihned jali vylučovat a rázem se celý Eden začal zlobit. Doležalovi bylo vyměřeno 5 minut + osobní trest do konce utkání. Hodně kontroverzní rozhodnutí, které na ledě vyvolalo doslova gejzír emocí, nabídlo Frýdku dlouhou přesilovku. A hosté trestali.

Během dvou minut na 1:4 z pohledu domácích zvýšil Marek Růžička a sešívaná hra se doslova rozpadla. Stejné skóre platilo i o druhé přestávce a zdálo se, že je vše ztraceno. Jenže pozor, neuběhla ani minuta a na dvoubrankový rozdíl snížil David Šafránek. Nabuzený Eden vycítil šanci a začal hnát své miláčky dopředu. A ti se jim odvděčili tím nejlepším způsobem.

O šest minut později přidal třetí branku Lukáš Krejčík, záhy pak domácí kotel explodoval nadšením. Lukáš Nedvídek završil neskutečnou stíhací jízdu gólem na 4:4, který zápas nakonec poslal do nájezdů. Zde úřadoval Marek Račuk s Lukášem Nedvídkem, kteří rozhodli o vítězství Pražanů 5:4.

O skvostném obratu se hovořilo ještě dlouho po závěrečném hvizdu, asi nikdo ale nečekal, že by se podobné zmrtvýchvstání mohlo ještě někdy letos opakovat. Jenže opak byl pravdou. Na konci ledna do Vršovic dorazil slavný Vsetín, který počítal každý bod v boji o play-off. A těžkou bitvu začal vskutku famózně, po první třetině vedl 2:0 a kráčel si pro tři body.

Těm se navíc ještě více přiblížil poté, co na začátku druhé periody přidal třetí branku Březina, který navíc v polovině utkání vyhnal Frodla svou druhou trefou v utkání z branky. Jenže pak se začaly dít věci.

29 sekund po čtvrté vsetínské brance snížil Zdeněk Doležal. Hosté viditelně znejistěli, přesto však drželi otěže zápasu pevně v rukou. Asi by to tak zůstalo i nadále, jenže to by si 4 minuty před druhou sirénou museli pohlídat Martina Ondráčka, který doklepl Nedvídkovu střelu a snížil na 2:4. Více než tisícovka fanoušků v Edenu měla v tu chvíli na mysli jediné – povede se zopakovat fantastický obrat ze zápasu s Frýdkem?

Rozuzlení měla přinést třetí třetina, která patřila mezi ty vůbec nejlepší v sezoně. Slávisté byli jako na koni, hnali se do jedné šance za druhou, rozhozená vsetínská obrana se mohla jen ptát, kdo že to koupil lístky na takový kolotoč. A začaly padat góly. Nejprve fantasticky hrající Zdeněk Doležal po faulu na svou osobu dokázal využít přesilovku a snížit na rozdíl jediné branky, po sérii obrovských šancí na obou stranách pak deset minut před koncem na 4:4 srovnal Martin Šagát.

Nálada v Edenu se nedala popsat slovy. Sešívaní podruhé za měsíc a půl zachránili prakticky rozhodnutý zápas, v tomto případě pak byla ztráta dokonce o jednu branku vyšší, než v tom předchozím proti Frýdku-Místku. Jenže stále nebyl konec. Červenobílí se na Jekelovu branku valili jako velká voda, šance střídala šanci a bylo jen otázkou času, kdy padne pátá branka.

A sedm minut před závěrečnou sirénou k tomu došlo. Eden téměř pukl ve výbuchu nadšení, který zařídil gólem na 5:4 Martin Kadlec, jenž doklepl kotouč za ležícího gólmana. Pražané za necelých 23 minut zvládli otočit skóre z 0:4 na 5:4, což byl i konečný výsledek, neboť zcela rezignovaný Vsetín už nedokázal najít odpověď. Sešívaní tak přidali sedmé vítězství v řadě, stejnou šňůru zápasů se vstřeleným gólem pak prodloužil Zdeněk Doležal.

Nejvyšší výhra za šest sezon

A na ledové ploše v Edenu zůstaneme i tentokrát. Psal se čtvrtý listopad a sešívaní za sebou měli dvě nepříjemné porážky, jednu z domácího utkání se Vsetínem, druhou pak z Třebíče, kde dokonce nedali žádný gól. Úkol tak byl jasný – porazit ústecký Slovan a co nejrychleji se vrátil na střeleckou vlnu. A Pražané se toho zhostili vskutku náramně.

Už ve čtvrté minutě otevřel skóre Kadlec, kterého o pět minut později napodobil Endál. Sešívaní hráli v obrovské pohodě a Ústí prakticky do ničeho nepouštěli, třetí branku navíc ještě před sirénou přidal šťastnou střelou po ledu Kubica.

9 střel není na třetinu mnoho, i s takovým počtem se ale dají doslova rozhodovat zápasy. Úplně stejný počet brankových příležitostí totiž měla Slavia ve druhé části a vytěžit z nich dokázala doslova maximum. Těžko uvěřitelné čtyři branky dodnes budí Ústecké hokejisty ze sna. Nejprve přidali své druhé góly v utkání Kubica s Endálem, na 6:0 následně zvýšil Šagát a třetinu snů završil přesnou trefou z rohu kluziště.

Čestného úspěchu se i přesto Slovan nakonec dočkal. V polovině poslední periody se k dorážce dostal Melka, který hlouček ústeckých fanoušků skandujících heslo „Aspoň jeden!“ potěšil snížením na 1:7. Utkání už se víceméně jen dohrávalo, nakonec se však ještě červenobílí rozhodli vyrovnat šest let starý výsledek proti Vítkovicím. Tehdy se v posledním domácím utkání před play-down loučili s O2 Arenou výsledkem 8:1, který tentokrát zařídil krásnou ranou do šibenice Jankovský.

Pražané na podobný výsledek ve skončené sezoně málem navázali o pár týdnů později, kdy Kadaň smetli 7:1, o zápis do knihy rekordů se ale tentokrát nejednalo.

Autor Tomáš Pauček
Nepřehlédněte
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více